Parlamentul European a stabilit calendarul audierilor comisarilor lui Jean-Claude Juncker, care vor avea loc între 29 septembrie și 7 octombrie. Corina Crețu, care a primit portofoliul Politicilor Regionale, va fi cel de-al treilea comisar care va intra la audieri. Astfel, comisarul propus de România va fi supus „testului” Parlamentului European în 1 octombrie, conform calendarului publicat de legislativul Uniunii:
Dacă unul dintre comisari nu va trece testul Parlamentului, Juncker și țara care l-a propus va trebui să vină urgent cu o altă propunere. Altfel, un vot de respingere pentru un comisar duce la respingerea întregii Comisii Europene. Votul în plen asupra întregii Comisii ar urma să aibă loc în 22 octombrie. Dacă va fi aprobat, noul executiv european, condus de Jean-Claude Juncker, își va începe mandatul la 1 noiembrie.
Înainte de a intra la audierile din Parlamentul European, Corina Crețu va fi audiată și în legislativul românesc, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului. Audierile din România vor avea loc luni, 22 septembrie.
Numirea unui nou comisar european din partea României a stârnit numeroase controverse și un nou scandal între Palate. După ce, în primă fază, în negocierile cu europenii, în cărți era fostul comisar pentru Agricultură, Dacian Cioloș, numele Corinei Crețu a apărut ca a doua propunere în scrisoarea transmisă de guvern președintelui desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a anunțat, miercurea trecută, la Bruxelles, atribuirea portofoliilor în Comisia pe care a fost ales să o formeze, după ce Popularii Europeni au câștigat alegerile europarlamentare din luna mai. După cum gândul a scris din 1 septembrie, citând surse de la Bruxelles, Corina Crețu, europarlamentar PSD, a primit, într-adevăr, Politicile Regionale, în ciuda scurgerilor de informații din presa europeană referitoare la atribuirea portofoliului Ajutorului Umanitar. Într-o reacție publicată pe Facebook în timpul conferinței lui Juncker, Crețu s-a declarat pregătită pentru preluarea acestui portofoliu, despre care a scris că este „atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură țara noastră la Bruxelles”.